Durată de preparare: 90 minute.
- 1-1,5 kg mere,
- 1 lingură margarină ,
- nuci, stafide,
- 6 ouă,
- 1 ¼ cană de zahăr,
- 1 ¼ cană de făină,
- 6 linguri ulei,
- zahăr vanilat,
- friscă.
Mod de preparare:
Într-o cratiţă rotundă, se pune cana de zahăr , apoi se aşteaptă până se topeşte, se caramelizează şi se întinde până se răceşte complet, chiar şi pe pereţii cratiţei.
După ce s-a întărit zahărul caramelizat se pun merele întregi , curăţate de coajă şi sâmburi.
Se pun în scobitura merelor , şi printre mere , un pic de margarină, nuci şi stafide.
Se separă albuşurile de gălbenuşurile ouălor.
Cele 6 gălbenuşuri se freacă cu cele 6 linguri de ulei (se pun pe rând , câte o lingură de ulei, şi se freaca ).
Albuşurile se bat cu spuma, separat, cu mixerul până ce spuma stă lipită de vasul în care s-au bătut. Pentru verificare : când se întoarce vasul, spuma trebuie să stea pe fundul vasului fără să cadă. Din când în când se mai pune şi câte un pic de zahăr, până la epuizarea cantităţii de ¾ cană de zahăr, precum şi un pliculeţ de zahăr vanilat, sare.
La sfârşit se adaugă peste albuşurile bătute, spuma, compoziţia făcută anterior din gălbenuşurile de ou şi făină, puţin câte puţin, şi se amestecă uşor cu o lingură.
Când totul este gata, se adaugă aluatul obţinut peste merele puse în cratiţă, se pune în cuptor, la un foc mediu şi se lasă tortul la copt.
Se scoate tortul din cuptor, se pune un platou peste cratiţă şi se răstoarnă tortul pe platou.
Se lasă să se răcească bine, se însiropează (se poate face un sirop fiert, la o ceaşcă de apă, o ceaşcă de zahăr, cu arome), după care se orneaza cu frişcă şi fructe pentru decor.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu