marți, 28 aprilie 2009

Ciorba de peste

Se poate face borş din orice fel de peşte, de orice mărime, dar există anumite specii şi dimensiuni predestinate pentru acest fel de mâncare.

Crapul, carasul, somnul, plătica, exemplarele trebuind să aibă cel puţin 1Kg..

De la acestea se reţin capetele (tăierea făcându-se la 1-2 degete de după ureche) şi cozile (tăiate cam la o palmă de la baza cozii).

Dacă peştele este mare, capetele pot fi tăiate în mai multe bucăţi..

Acestea, pregătite ca mai sus, se fierb în atâta apă, cel puţin, cât să le acopere. De la primul clocot peştele nu trebuie ţinut mai mult de 10 min! În general peştele fierbe foarte repede şi de aceasta trebuie ţinut cont şi în alte situaţii, la alte feluri de mâncare.

Separat se fierb zarzavaturile ca la o ciorbă obişnuită (ceapă, morcov, patrunjel, orice amestec pentru ciorbe, dar, fără cartofi). Când zarzavaturile sunt fierte, se adaugă zeama de la peştele fiert şi se potriveşte cu sare şi acreală,de preferat oţet. Se mai dă într-un singur clocot, moment în care se adaugă bucăţile de peşte după care focul se opreşte imediat.

Alte ingrediente care se pot folosi la acreală sunt: zeamă de varză, zeamă/sare/suc de lămâie, eventual suc de struguri acri sau de corcoduşe. În unele zone ale ţării se foloseşte şi sucul de roşii....

Apoi se adaugă, neapărat, pentru reuşita totală, leuştean (frunze întregi, tăiate, proaspăt sau uscat). Eventual, după preferinţă,se poate adăuga unu sau două ouă.

Dacă, de exemplu, bucăţile de peşte sunt mari (dar nu neapărat), se scot din ciorbă şi se consumă separat cu mujdei de usturoi, după care se mănâncă zeama. Un ingredient aproape indispensabil, ardeiul iute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu