marți, 28 aprilie 2009

Recomandari legate de pesti

Indicii de verificare a peştelui, dacă este proaspăt:

1. Are ochii limpezi; la peştele vechi ochii se albesc

2. Bronhiile (cele de sub “clapele” de după ochi) sunt de un roşu intens, adică nu trec spre stadiul de alburiu şi nu prezinta mucilagii; este şi locul unde apare mai întâi mirosul impropriu

3. Apăsând cu degetul pe corpul peştelui nu trebuie să rămână gaură ci carnea trebuie să revină, relativ, la loc

4. Peştele proaspăt se “îndoaie” mai greu în încercarea de a-i apropia coada de cap.


Sfaturi :

1. Dacă nu consumaţi (tot) peştele imediat, cel depozitat la congelator nu se spală! Peştele are pe suprafaţa corpului (solzilor) o secreţie care îi conservă gustul şi prospeţimea, dar nu-l congelaţi decât curăţat de intestine şi de bronhii (“urechi” cum se spune în limbaj popular). Peştele poate fi transportat la distanţe mai mari dacă se congelează şi apoi este înfăşurat în multă hârtie; poate să rămână aşa chiar 6-7 ore. Nu este recomadat ca peştele să fie ţinut la congelator mai mult de 2-3 luni deoarece îşi pierde (mult) din gust şi nici decongelat şi apoi recongelat.

2. Întodeauna, imediat după spălare, peştele se sărează şi, indiferent de modul de preparare, se menţine în această stare cel puţin o jumătate de oră! Sarea îl protejează împotriva alterării şi-i dă gust.

3. De asemenea se recomandă servirea peştelui în seara de revelion pentru a merge bine tot anul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu