marți, 28 aprilie 2009

Cozonac trandafir - Rosenkrantz

Această reţetă este pentru 8 porţii, care se pot face în circa 150 de minute.

Ingrediente folosite:

o jumătate de kg de făină,

5 ouă,

350 grame zahăr,

40 grame drojdie de bere,

o linguriţă esenţă de rom,

vanilie,

un vârf de cuţit de sare,

coajă de lămâie,

200 grame nuci,

un pachet de unt.

Mod de preparare:

Se dizolvă drojdia în lapte, se adaugă făina şi zahărul şi se lasă să crească aproximativ o oră.

Se adaugă apoi ouăle, sarea, romul , vanilia şi coaja de lămâie.

Se amestecă totul şi se frământă 10-15 minute, apoi se lasă din nou să crească una – două ore.

Se întinde o foaie de aluat de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spumă. Peste stratul de unt se presară nucile pisate. Se înfăşoară foaia , sub formă de sul, care se taie în 8-10 bucăţi. Fiecare bucată se strânge la unul din capete şi se aşază cu partea strânsă în jos, într-o formă rotundă, unsă cu unt şi tapetată cu făină.

Se bagă la cuptor 30-40 de minute, la foc potrivit. Cozonacul va avea forma unui buchet de boboci de trandafir, de unde-i vine şi numele.

După câteva minute de la copt, se scoate din formă şi se aşază pe platou.

Când cozonacul e gata, se toarnă deasupra o ceaşcă de lapte fiert, îndulcit cu 3 linguri de zahăr. Apoi se mai ţine în cuptor cam 5-10 minute.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu